Inom lavinsäkerhet är sonden en av de tre viktigaste delarna av utrustnigen: Sändare, spade och sond. Även om sonden är trea på listan är det inte mindre viktigt än din sändare och spade. I denna artikel diskuteras de bästa sonderna för vilken budget som helst.
Vad är en lavinsond?
Under en lavinräddning används en lavinsändare (eller transceiver) för att hitta det allmänna området där en skidåkare är begravd. Du använder sedan din lavinsond för att precisera var du vill börja gräva genom att söka i snön tills du får en träff. Det vill säga tills din sond får kontakt med ditt mål (din vän) under snön. Lavinsonder lagras i ett ”hopfällt” tillstånd, liknande hopfällbara tältstolpar. De har en sladd som löper ner i mitten av ett antal ihåliga rör, och du förlänger dem, drar sladden och låser dem för att montera sonden. ”Sondning” i snön är precis vad du tror: Man stoppar ner sonden vertikalt i snön om och om igen i ett visst mönster. Du använder i allmänhet expanderande koncentriska cirklar som börjar vid den punkt där du fick lägsta indikation med din sändare. När du får kontakt det begravda objektet under snön lämnar du sonden i snön. Detta blir en permanent (ish) markör för ditt mål som du ska gräva upp.
En sond är endast ett verktyg
Du vet det gamla ordspråket ”Ett verktyg är bara lika bra som den person som använder den?” Jo det gäller definitivt lavinsändare. Jag kan inte betona det tillräckligt: innan du går ut i lavin terräng, skaffa dig en lavinsäkerhets utbildning. Det finns leverantörer nästan överallt där man kan åka offpiste.
Välja längden på din sond
Du måste sondra så fort som möjligt, eftersom ett offer har en begränsad mängd luft. En sak som påverkar sonderningshastigheten är längden på din sond – längre sonder är i allmänhet långsammare, men du vill inte ha en sond som är för kort. En annan sak att tänka på är snödjupet där du normalt åker skidor. Om du kör i ett område med mycket snö, borde du ha en längre sond, eftersom det potentiella gravdjupet är högre. Minsta sondlängden rekommenderas i allmänhet till 240 cm. Den maximala sondlängden är typiskt 320 cm (10 fot 2 tum). 240 cm (7 fot 11 tum) sonder är typiskt enkla och lätta och packar bra, eftersom de tar mindre plats. 320 cm (10 fot 2 tum) sonder används vanligare av skidpatrullen, guider och freeride-skidåkare i områden med mycket snö. Längre sonder är vanligen lite tyngre och robustare, men tar upp mer utrymme i din ryggsäck också. Oavsett vilken längd du väljer, var noga med att sonden (när den är kollapsad) passar i din ryggsäck. Sonden har olika längder när de är kollapsade, så var noga med att kolla in det här.
Lavinsonder material
Sonder finns i tre material, var och en med sina fördelar och nackdelar: kolfiber, aluminium och stål. De är alla lämpliga för lavinsonder, men på olika nivåer av vikt och kostnad. Kolfiber är det lättaste materialet som används i sonder, och är i allmänhet det dyraste. Kvalitetssonder är nästan alltid i kolfiber. Aluminium är inte riktigt lika lätt som kolfiber, men är fortfarande ganska lätt. Uppsidan är att aluminiumsonderna är lite billigare än kolfiber. Stål är ett mycket hållbart material, men är också relativt tungt. Billigare sonder är typiskt gjorda av stål, men några av de bästa sonderna som används av guider och patruller är av stål. Trä – skojar bara! Det här är inte en sak. Om du har en vän med en träsond kanske du vill ompröva beslutet att åka skidor med dem.
Andra designfaktorer att överväga
Djupmarkörer – De flesta sonder kommer nu med markeringar för att ge dig en uppfattning om hur långt ned offret begravdes. Vissa tillverkare etsar markeringarna i sonden medan vissa använder färg. De etsade markeringarna är mycket mer hållbara. Djupmarkörer är också användbara för att mäta det totala djupet på snötäcket och för att mäta djupet av instabila lager.
Väska – Många sonder kommer med en liten påse som sparar din sond i när den är kollapsad. Vissa offpiståkare brukar inte använda dem, eftersom det kan kosta dig dyrbara sekunder i en nödsituation. Som sagt, om du inte har en dedikerad sondficka för att hålla din sond på plats, är det inget fel med att använda en förpackning. Var noga med att du har övat att få ut din sond.
Monteringsförmåga – I en begravningssituation är tiden viktig, så att du snabbt kan sätta din sond ihop är viktigt. Mekanismen som olika tillverkare använder för att låsa sonden i det fullt monterade tillståndet varierar, så välj en som du är bekväm och snabb med. Testa det i en butik. Du ska kunna montera den enkelt i butiken utan träning för att det ska funka i en stressad situation med handskar på.