Hur man väljer rätt lavinsändare

Hur väljer du den bästa lavinsändaren och hur fungerar de? Nedan vi tittar på några basgrejer, den nuvarande tekniken, viktiga funktioner och påpekar andra viktiga faktorer att tänka på när man köper denna nyckelkomponent i sin säkerhetsutrustning. Var noga med att ta en titt på våra recensioner av olika lavinsändare där vi sätter våra toppmodellerna i ”head to head” och jämför dem med olika tester.

Den bästa lavinsändare är den du tränat mest med
Det finns naturligtvis skillnader i egenskaper, funktioner, processorhastighet, räckvidd och mer mellan produkter. Men till stor del beror allt på hur kunnig du är med din sändare och hur mycket du tränar med den. Desto mer du tränar desto snabbare kommer du att bli. Så oavsett vilken du köper, kom ihåg att träning är viktigt. Och var ärlig mot dig själv, om du inte är någon som kommer att träna så mycket, köp inte en mer avancerad och komplex modell; du kommer att bli bättre med en enklare version som Ortovox Zoom + . Om du inte har tagit en lavinkurs redan och är på väg att börja åka offpist rekommenderar vi starkt att gå en kurs i hur man kan undvika laviner och använda din sändare (och övrig utrustning).

Hur fungerar en lavinsändare? 
Lavinsändare, ibland kallat transcievers, har i grunden två olika funktioner.  De kan sända eller söka efter radiovågor.

radiowaves

Grafiskt visar bilden den relativa form som lavinsändare sänder radiovågor eller vad vi kallar flödeslinjer. Dessa är de samma linjer som räddningspersonal kommer att följa för att hitta en nedgrävd lavinsändare. Grafiskt visas dem i 2D, men det är viktigt att komma ihåg att sändare faktiskt sänder dessa vågor i 3D.

Alla moderna sändare, inklusive alla utmanare i vår granskning med undantag för Ortovox F1 ger både en riktningspil mot offret och avståndet i form av ett nummer. Utöver de dessa två funktioner ger alla sändare ifrån sig ett ”pip” som blir starkare och / eller snabbare allteftersom signalstyrkan ökar. Riktningspilen hjälper till att hålla räddningspersonal på flödeslinjen tills de inte kan göra distansen mindre. Vid denna tidpunkt de börjar den andra delen av arbetet med att ringa in offret. Oftast skapar man en ”box” utifrån den första sökningen där man vet att offret finns. Man cirklar alltså in offret.

Samarbetar alla sändare med varandra? 
Detta är en vanlig fråga; arbetar alla sändare på samma frekvens? Svaret är ja, alla sändare som gjorts under de senaste 15 åren arbetar på 457 kHz frekvens och modeller kan alltså användas tillsammans. Med modeller som är äldre än 15 år det brukade vara två standardfrekvenser, en i Europa och en i Nordamerika så de kanske eller kanske inte är kompatibla.

En pusselbit
Har du en sändare men inte en en spade eller sond är som att använda Google Maps för att gå nånstans men utan att veta vad adressen är. En sändare tar dig nära offret, med sonden hittar du dem exakt och med spaden gräver du upp offret. Ibland kommer det personer som säger att de är så duktiga på att säger att de inte behöver en sond men det är helt fel.  Om offret är bergavet en bit under snön är det mycket svårt att hitta någon utan sonden. Och tyvärr är offret oftast begravt. Det genomsnittliga begravningsdjupet i Nordamerika är 1,4 meter. Det innebär att din sändare alltid kommer att visa minst 1,4 M ”fel” och oavsett vart du står ser du ett avstånd på 1,4 m. Utan sond kommer det vara ett för stort område att gräva vilket gör att chansen att hitta din kamrat vid liv minskar.

Köp efter din erfarenhet
Alla sändare är lättare och snabbare att använda än de var för tio år sedan; men med det sagt, är varje sändare inte för alla. Om du är en nybörjare som bara är ute en handfull gånger varje år, gör du dig själv en björntjänst genom att köpa Mammut Pulse Barryvox. Varför? kanske du frågar. Eftersom du inte är någon som kommer att kunna dra nytta av de mer avancerade funktionerna och eventuellt förvirra dig i processen och därmed spenderar mer pengar än du behöver och kanske få ett sämre resultat. I stället bör samma nybörjare titta på Ortovox Zoom +. Den är enkel att använda och otroligt intuitivt. Under tester, presterar de mycket bra när vi sätter dem i händerna på människor som aldrig rört en lavinsändare tidigare.

Om du redan är en en van användare eller strävar efter att bli det, leta efter en enkel modell, som har ett par av de viktigaste tilläggsfunktioner; som en flaggningsfunktionen och ökat räckvidd.Det är till exempel Mammut Element och Ortovox 3+.

Är du expert eller åker väldigt mycket offpist och vill lära dig de mer komplexa funktionerna för mer avancerade sändare bör  du titta på Mammut Pulse Barryvox, Arva Pro W, eller Ortovox S1 +. Dessa sändare är inte bara för guider och yrkesverksamma men du ska vilja använda extrafunktionerna för att det ska vara värt det. Om du inte strävar efter att använda de mer avancerade funktionerna, kan de lika gärna spara 1000 kr och få en billigare sändare som passar dina behov bättre.

Funktioner du ska titta efter
Lätt att hitta ett enda offer
Lätt att hitta ett enda offer är den viktigaste funktionen en sändare kan ha. Folk älskar att prata om alla typer av häftiga funktioner, men när det kommer till kritan spelar ingen av dem någon roll om du inte snabbt kan hitta din partner.

Snabbhet
Snabbheten är den näst viktigaste faktor att beakta när man köper en sändare. Med snabbhet menas till viss del beroende på hur lätt det är att hitta ett enda offer handlar det också om; processorhastighet och möjligheten för din sändare att du kan förflytta dig snabbt utan ”hiccuping” om du hoppar mellan flödeslinjer. Det är viktigt att sändare snabbt uppfattar din rörelse och det ändrade avståndet/vinkeln till offret.

Räckvidd
Maximal räckvidd är viktigt, men inte lika viktiga som de tidigare två sakerna. Folk älskar att prata om räckvidd, sannolikt eftersom det är en fysisk jämförelse mellan sändare. Räckvidd ökar din sökning så att du teoretiskt kan söka av ett större område snabbare. Men de flesta människor använder mycket mindre än 30-40 meter bandbredder vid sökning. Det beror på att det är det man lär sig på olika kurser. Det beror i sin tur på att man alltid måste ta de sämsta sändarnas räckvidd i beaktning.